Raadhus

Trondheims gamle rådhus. Foto: Hans Nissen

(Trykk på bildet for full størrelse)

Rådhusarresten

Hans Nilsen Hauge satt i Rådhusarresten i Trondheim, foruten kjente forbrytere som Gjest Baardsen og Jens Fenstad. Inntil 1863 lå byens fengsel i kjelleren under rådhuset, det som i dag er folkebiblioteket.

Byens rådhus lå på denne tomten siden 1669. Den bygningen som ligger der i dag, ble reist på begynnelsen av 1700-tallet. I kjelleren med tykke steinmurer var det arrestlokale. Det var ikke meningen at fangene skulle sitte der lenge, det dreide seg om et varetekstfengsel. Men før 1814 hendte det at fanger ble sittende i rådhusarresten i flere år før de fikk sin dom. Arresten ble dessuten benyttet som gjeldsfengsel. Administrativt lå fengslet under byfogdens/magistratens jurisdiksjon.

Elendige forhold
Det var elendige forhold i arrestlokalet, og cellene var usunne og uhygieniske. Stanken fra fangene steg opp gjennom gulvet til etasjen over, der byretten hadde tilhold. Byrettsmedlemmene måtte til tider brenne røkelse for å holde ut i den sterke lukten. Rundt 1830 satt det 40 fanger i fangehullet, som egentlig ikke hadde plass til mer enn 12 fanger. Byens Stadsfysikus ville nedlegge arresten, men den var ennå i bruk til 1863, da den nye arresten sto ferdig.

Det nye arrestlokalet ble bygd som et resultat av lov om fengselsvesenet av 13. oktober 1857. Staten krevde da at byen bygde ny arrestbygning. Denne ble satt opp i Harmonien sin hage, hvor det sto ferdig i 1863. Det inneholdt 12 fangeceller, 1 fellesrom, to gjeldsfengselsrom, bolig for vaktmesteren og tre rom som skulle brukes til rettslokale.

Gjest Baardsen og Jens Fenstad
Den kjente forbryteren Gjest Baardsen havnet i Rådhusarresten i oktober 1817. Han ble satt inn for en rekke forbrytelser, bl.a. ransforsøk og tyveri. I fengselet traff han Elen Larsdatter Moe som satt inne for barnedrap. De to ble kjærester og klarte etter hvert å rømme sammen. I 1818 satt hun på Tukthuset med en livstidsdom. Samme året fødte hun en datter. Kanskje Gjest Baardsen har etterslekt i Trøndelag?

Både i 1817 og ved en senere anledning satt Gjest sammen med falskmyntneren Jens Fenstad fra Stadsbygd. Fenstad ble henrettet i 1825 for sine gjentatte dokumentforfalskninger og pengeforfalskninger. Jens og Gjest delte celle og det var trolig der Jens lærte bort kunsten å forfalske penger. Fra da av kunne Gjest Baardsen også skilte med kunnskaper innen dokumentforfalskning.

Baardsen karakteriserte rådhusarresten som det utriveligste sted han hadde vært forvart. Stedet gikk da også under navnet "helvete" i Trondheim på den tiden.

Kilder:
Terje Brattberg: Trondheim Byleksikon Kunnskapsforlaget 1996
Svein Carstens: Katalog for Trondheim Tukthus, Statsarkivet Trondheim 1992
Trondheim folkebiblioteks hjemmesider