Cissi Klein

(Trykk på bildet for full størrelse)

Cissi Klein, 13 år.

Cissi Klein var ei livsglad jente fra Trondheim, hun ble drept i Auschwitz. Les hennes historie.

"Jeg heter Cissi Klein og er ei jente på 13 år. Jeg kommer fra en jødisk familie, men det skiller meg ikke mye fra de andre jentene jeg kjenner. Håret mitt er svart og øynene brune. Jeg er glad i å spille kanonball. Det gjør vi nesten hver kveld, vi ungene på Museumsplass. Det er her jeg bor. Og det er rundt her vi leker. Jeg har mange gode venner. En av dem heter Rut. En annen heter Kitty. Vi leker mye sammen, for jeg er mye ute. Foreldrene mine arbeider hele dagen i butikken. Der er de fra klokken ni om morgenen til åtte om kvelden. Storebroren min, Abraham, og jeg klarer oss fint likevel, for vi er vant til at mor og far er borte om dagene. Butikken vår heter Såpemagasinet og ligger i Thomas Angells gate. Der selger de alt mulig. Først og fremst selger de mange typer såpe, selvsagt, og sakser, kammer, diademer og mye annet. Av og til er jeg og veninnen min Kitty på besøk der. For faren til Kitty har butikk like ved og bakgården til de to butikkene våre er felles. Der i bakgården finner vi på mye rart sammen. Vi hopper tau og paradis, og så samler vi på ting.

Jeg er født og oppvokst i Trondheim. Faren min kommer fra Litauen og kom til Trondheim da han var 19 år. Moren min kommer fra Latvia. Hun er ni år yngre enn far. Begge snakker litt annerledes enn meg, som har vokst opp her.

Jeg er en vanlig skolejente som er ganske nøye med skolearbeidet. Jeg går på Kalvskinnet skole. Men fordi det er krig er klasserommet vårt flyttet til Husmorskolen i Dronningens gate.

Jeg går med skjørt og strømper. Ofte har jeg på en rutete drakt som jeg er veldig glad i. Og så har jeg en rød kåpe og skoleveske.

Det er krig og far og Abraham kan bli tatt til fange. Vi er svært redde, alle sammen. Her om dagen satt venninnen min Rut og jeg på en benk på Museumsplass. Så kom det to tyske soldater ruslende. Vi lurte på om vi skulle flytte oss eller om vi skulle late som ingenting. Vi ble sittende. Tyskerne gikk rett forbi.
Ja, nå blir det ille for far og Abraham sa jeg til Rut."

Far og bror til Cissi Klein ble arrestert 7.oktober 1942, og sendt til Falstad konsentrasjonsleir ved Levanger. Cissi ble internert i leiligheten sammen med andre jødiske kvinner og barn. Moren var på sykehuset i Trondheim.

25.november 1942 hentet de Cissi. Sammen med faren og broren Abraham ble hun sendt til Auschwitz. Der ble hun drept like etter ankomsten, det var den 3.mars 1943. Cissi var bare ett av mange jødiske barn som brutalt mistet livet i tyskernes massemord. Hun var ei fredelig lita jente fra Trondheim som måtte bøte med livet fordi hun var jøde.

Moren overlevde krigen. Hun greide å flykte til Sverige.

Det som i dag heter Cissi Kleins gate er et av de områdene der Cissi hoppet tau og spilte kanonball sammen med vennene sine.

Teksten er skrevet av Det Jødiske Museum, med bakgrunn i den informasjonen man har om Cissi Klein. 

Kilder