Idar og Julius Paltiel

Julius Paltiel (født 4. juli 1924) er en av de norske jødene som overlevde utryddelsesleiren Auschwitz. Som jøde var Julius Paltiel et offer for det nazistiske forsøket på å utrydde alle jøder i Europa under krigen.

Fangenummer 105 362 
I oktober 1942 ble 18-årige Paltiel arrestert av norsk politi og sendt til leiren Falstad. 24. februar 1943 blir han deportert med skipet D/S Gotenland. Via Stettin og Berlin ble han så sendt til Auschwitz, hvor han får fangenummer 105 362. Han kom der i kontakt med norske jøder som hadde blitt deportert 26. november året før. Av de opprinnelige 530 jødene var kun ti mann fortsatt i live.

Josef Mengele
I leiren ble Julius Paltiel blant annet brukt som prøvekanin av den beryktede SS-legen Josef Mengele, som blant annet injiserte 96 prosent sprit i Paltiels knær. Mot alle odds overlevde Paltiel to år i leiren.

Julius Paltiel overlever og lever i dag
Da de russiske troppene rykket inn i Polen januar 1945, ble Auschwitz tvangsevakuert av SS. 66 000 jødiske fanger ble sendt ut på dødsmarsj. De norske jødene som var med på denne marsjen var foruten Julius Paltiel, Herman Sachnowitz, Samuel Steinmann, Leo Eitinger, Assor Hirsch og Pelle Hirsch. Marsjen gikk gjennom Tsjekkia, innover i Tyskland for å ende opp i Buchenwald. I mars kom de hvite bussene til Buchenwald for å hente skandinaviske fanger hjem. Julius Paltiel og de øvrige fire norske jødene fikk ikke være med. De ble først befridd av amerikanerne 11. april, etter å ha lurt døden på nytt ved å stjele klærne med nummer på fra døde, ikke-jødiske fanger. Julius Paltiel lever i dag i Trondheim.

I 2004 ble Paltiel utnevnt til ridder av St. Olavs Orden.

Eierrettigheter: Det jødiske museum i Trondheim

Kildeveiledning Utskriftsvennlig format Legg til i Min Kunnskapskurv