Aslaug Aalbu

f. 1924 i Oppdal. Husmor. Hun har skrevet i BØGDA VÅR, årbok utgitt av Oppdal historielag.

Forfatter av

Rasjoneringskort og erstatningsvarer i krigens år

Da krigen brøt ut i 1940, var butikkene fulle av varer, men det gikk ikke lenge før de begynte å tømmes. De som hadde råd til det, hamstret sekker med kaffe, sukker og hvetemel. Tyskerne kjøpte også forskjellig og sendte heim. De ble etterhvert underernærte på fett og kjøpte mye sjokolade, smør og margarin som de gikk og åt på. Så da freden kom, var det i grunnen mangel på alt.

Kjøkkenrevolusjonen på 50-60-tallet

Fra 1947, da jeg begynte som husmor, og fram til i dag har det skjedd store forandringer både på kjøkkenet og i husholdet ellers når det gjelder utstyr og hjelpemidler. Kjøkkenet hos Embret og meg i Ustestuen Ålbu var stort og kaldt. Om vinteren tente vi opp vedovnen før vi gikk i fjøset, men når østavinden sto på som verst, var det bare en liten lunk rundt ovnen når vi kom inn igjen.

En dag på sætra

Aslaug Aalbu (f. 1924) forteller her om hvordan en ganske vanlig dag på sætra kunne arte seg, i 1950-åra. Sammen med sin mann Embret drev hun garden Ustesto Ålbu, som har sæter ved Rensbekken i Gjevilvassdalen.

Organisasjon