Søkeresultat

    Gå til avansert søk

TIPS: Du kan bruke * for å søke på deler av et ord. Et søk på folk* gir treff på alle ord som starter med folk.

Du fikk 18 treff på norgeslexi

Dokumenter (viser 1-18 av 18)

Henrik Rogstad [Ordforklaring]

Henrik Rogstad var med i Nasjonal Samling under krigen, 1940-45. Han var fylkesfører for Sør-Trøndelag og var aktivt med under Unntakstilstanden i 1942. Rogstad ble leder for Hirden i februar 1945 og fra april samme år fikk han også ansvaret for Statspolitiet.

Bureising [Artikkel]

Bureising er oppretting av nye gårdsbruk. Bureising brukes om å rydde jord til dyrking der det ikke har vært dyrket jord før, og som ikke er i tilknytning til tidligere gårdsbruk.

Fra sjølforsyning til salgsjordbruk? [Artikkel]

Endringene i bondesamfunnet etter 1850 har ofte vært framstilt som en overgang fra sjølforsyning til salgsjordbruk. Men var dette samfunnet så ensidig som vi har lært, eller var det andre trekk ved produksjonen før 1850 også? Vi skal her se litt på hva situasjonen var i perioden før hamskiftet.

Telavågtragedien [Ordforklaring]

Telavåg er et tettsted på Sotra utenfor Bergen. Det ble jevnet med jorden den 30.april 1942, som straffen for drapet på to menn fra det tyske sikkerhetspolitiet. Stedet lå sentralt til for nordsjøfarten, og både Shetlandsgjengen og SIS-skøytene fra Peterheadbasen landsatte og hentet agenter i området. Lokalbefolkningen var også ivrig med i motstandsarbeidet. Terboven bestemte seg for å statuere et eksempel og kom selv til Telavåg 30.4. for å overvåke aksjonen. Alle hus ble sprengt og brent, alle dyr ført bort og alle båter senket. Alle menn mellom 17 og 60 ble sendt til konsentrasjonsleiren Sachsenhausen, hvor 31 av de 72 døde. Resten av innbyggerne ble internert i Norge til mai 1944. Samme dag som Sipo-mennene ble begravd og Telavåg ødelagt, ble 18 unge menn skutt på Trandum som straff for «bakholdet». De var arrestert for forsøk på flukt til England, men hadde ingen forbindelse med Telavåg. Goebbels noterte i dagboken om represaliene at om nordmennene ikke kan lære å elske oss, skal de i alle fall frykte oss!

Norges Lexi [Database]

Norsk politisk dokumentasjon på Internett.

Den kalde krigen sprer seg [Artikkel]

På 1950-tallet ble den kalde krigen global. Kriser og kriger som Koreakrigen, Vietnamkrigen og Cubakrisa, satte sitt preg på det internasjonale samfunnet under den kalde krigen. Flere av krisene var så alvorlige at folk fryktet utbruddet av en tredje verdenskrig. I denne artikkelen skal vi se på de tre eksemplene nevnt ovenfor.

Henry Rinnan [Ordforklaring]

Rinnan og hans folk drev provokasjon og infiltrasjon i norske motstandsmiljøer.

NS film: Arbeidstjenesten kaller [Film]

Arbeidsleirens sjef general Frøhlich-Hansen retter en appell til årets arbeidstjeneste rekrutter. Glimt fra livet i leiren. Bilde- og filmdatabase krigen 1940-45. NorgesLexi, norsk politisk dokumentasjon på nett.

NorgesLexi - Kronologien [Nettressurs]

Kronologien er eit oppslagsverk som skal gjere det lettare å arbeide med og finne opplysningar om norsk og internasjonal historie.

NorgesLexi - Grunnloven [Nettressurs]

Nettutgaven av Grunnloven.

NS film: Norges Ungdom - Norges fremtid [Film]

Ungdomsførerens stab presenterer Norges Ungdom - Norges fremtid. Bilde- og filmdatabase krigen 1940-45. NorgesLexi, norsk politisk dokumentasjon på nett.

Filmavisen: Nasjonal Samlings stevne på Stiklestad [Film]

Bilde- og filmdatabasen 1940-45. NorgesLexi.

Filmavisen: Tale til Den Norske Legion [Film]

Quisling taler til Den Norske Legion før avreise til østfronten. Bilde- og filmdatabase krigen 1940-45. NorgesLexi, norsk politisk dokumentasjon på nett.

Filmavisen: Ungdomstjenestens leir på Dovre [Film]

Glimt fra filmavisen Ungdomstjenesten på Dovre lek og gymnastikk. Bilde- og filmdatabase krigen 1940-45. NorgesLexi.