Kosthold

Det norske kostholdet har forandret seg opp gjennom historien, og det er ikke nødvendigvis slik at det vi nå ser som tradisjonsmat og ”ekte norsk” er noe som har røtter langt tilbake i tida. Poteten er en grønnsak som gjerne hører sammen med norsk tradisjonsmat. I virkeligheten er den ganske ny i landet, og ble ikke vanlig før i første halvdel av 1800-tallet.

Artikler (6) Vis nyeste Vis alle

Peter Møller - medisinsk tran

Peter Møller ble født på Røros i 1793. Allerede flere år før konfirmasjonen arbeidet han ved Rørosverket, i gruvene om sommeren og i smeltehytta om vinteren. Da mora hans døde, flyttet han til sin onkels hus. Onkelen var handelsmann, og etter konfirmasjonen lot han Peter jobbe hos seg.

Poteten

I dag er det vanskelig å tenke seg norsk tradisjonsmat uten poteter, men egentlig er ikke dette en gammel grønnsak i landet vårt. Poteten ble innført til Norge på 1700-tallet, og ble vanlig blant folk flest i løpet av første halvdel av 1800-tallet.

Cecilie Løvø - en forkjemper for sunn mat og god hygiene

Cecilie Løvø vokste opp på Vestlandet, på en gård ikke langt fra Voss. Hun var tidlig opptatt av helse, kosthold og tradisjoner, noe også hennes far var opptatt av. Han ville ikke at de skulle kjøpe annen mat enn den de kunne lage selv.

Sukker og kaffe

Etter 1900 ble det stadig mer sukker i folks kosthold, og sammen med kaffedrikkinga som ble populær fra ca. 1880, førte dette til et mer usunt kosthold og flere hull i tennene.

Meierier

De første trønderske meieriene kom på store gårder som Sundnes, By på Steinkjer, Mo i Levanger, Rein i Rissa og Austrått på Ørlandet.

Skolemat

Skolemat har vært diskutert siden 1800-tallet, og ennå i dag diskuterer politikerne i landet vårt om skoleelever bør få mat på skolen eller ikke. I dag vet vi at mange barn og unge har med seg matpakke, men kanskje heller spiser annen mat dersom de har mulighet til det. Men når begynte man med matpakke?

Kilder(8)